Publikácia Fytoterapia v súčasnej medicíne reprezentuje súhrn najnovších vedeckých poznatkov a historicky overených praktických skúseností najznámejších u nás dostupných liečivých rastlín. Cieľom autoriek Doc. RNDr. Daniely Košťálovej, CSc., PharmDr. Silvie Fialovej, PhD., a Ing. Lucie Račkovej, PhD. je oboznámiť odbornú i laickú verejnosť s vlastnosťami obsahových látok 167 liečivých rastlín a ich účinkami podloženými vedeckými a medicínsky overenými výsledkami. Dnes, keď záujem o využívanie najmä prírodných látok čoraz viac oslovuje spotrebiteľov, je táto kniha reakciou na nie vždy kvalitné na trhu ponúkané výživové doplnky a rôzne voľne ponúkané prípravky a pochutiny. Autorky veľmi precízne definujú jednotlivé obsahové látky, ich chemické zloženie, fytoterapeutické účinky, ale i možné riziká súvisiace najmä s ich nadmerným užívaním. Mnohé z uvádzaných bylín sa využívajú aj v kulinárstve na prípravu pokrmov ako koreniny či ochucovadlá s nenahraditeľnými aromatickými látkami. Tieto látky výrazne zlepšujú organoleptické vlastnosti pokrmov a prispievajú aj k lepšiemu tráveniu, a tým k lepšiemu využitiu výživových látok organizmom. Kniha ďalej umožňuje lepšiu orientáciu v súčasnosti ponúkaných početných výživových doplnkoch, nutraceutikách a produktoch s liečivými účinkami. Veľkú pozornosť venujú autorky užívaniu liečivých rastlín aj pre diferencované výživové skupiny, predovšetkým tehotné a dojčiace ženy i starších ľudí, u ktorých užívanie fytoterapeutík a výživových doplnkov musí byť kontrolované vzhľadom na možné vedľajšie účinky obsahových látok. Rovnako upozorňujú na riziká, ktoré sa môžu vyskytnúť pri samoliečiteľstve hlavne nesprávnym dávkovaním užívaných prípravkov v kombinácii so syntetickými liečivami. Uvádzané poznatky sú podložené početnými literárnymi prameňmi prestížnych odborných a vedeckých článkov, najmä zahraničných, ktoré sa zaoberali aj klinickým výskumom ich účinkov, čo presviedča čitateľov o serióznom prístupe autoriek pri písaní. Kniha je doplnená názornými a aj pre laika zrozumiteľnými tabuľkami, schémami reakčných mechanizmov účinných látok a obrázkami. Titul osloví široký okruh záujemcov o túto problematiku a bude vhodnou príručkou tak pre študentov, ako aj pedagogických i vedeckovýskumných pracovníkov z oblasti farmácie, medicíny a potravinárstva.